Сообщение #1294623 Просмотреть на стене →

Принцип самовизначення народів
http://pidruchniki.com/1492022449458/pravo/printsip_samoviznachennya_narodiv
Виникнення принципу самовизначення народів пов'язане з епохою буржуазних революцій, становленням національних держав, хоча через відомі історичні й соціально-економічні причини право народів на самовизначення не могло стати принципом буржуазного права. Капіталістичний спосіб виробництва на початковому етапі свого розвитку потребував колоній та інших форм залежності слабких держав від сильних.

Російські більшовики, здобувши владу в 1917 р., оголосили себе прихильниками права націй на самовизначення. Однак це виявилося однією з їх багатьох декларацій, по суті лише ріа desideria (благий намір).

Як юридично обов'язковий цей принцип був закріплений у Статуті ООН. Так, у п. 2 ст. 1 встановлюється, що ООН "розвиватиме дружні відносини між націями на основі поваги принципу рівноправності і самовизначення народів...".

У Декларації про принципи міжнародного права 1970 р. дається тлумачення цього принципу і, зокрема, зазначається: "Через принцип рівноправності і самовизначення народів, закріплений у Статуті, всі народи мають право вільно визначати без втручання ззовні свій політичний статус і здійснювати свій економічний, соціальний і культурний розвиток, і кожна держава зобов'язана поважати це право відповідно до положень Статуту".

Після Другої світової війни багато народів Африки й Азії перебували в колоніальній залежності від європейських держав. Закріплення принципу самовизначення народів у Статуті ООН сприяло активізації їх боротьби за визволення і створення незалежних держав. З метою зміцнення цього принципу і його практичного здійснення в 1960 р. на 15-й сесії Генеральної Асамблеї ООН була прийнята Декларація про надання незалежності колоніальним країнам і народам. Під час гострих дискусій у 1966 р. вдалося закріпити в ст. 1 Пактів із прав людини право народів на самовизначення і розкрити його зміст. Все це свідчить про те, що право народів на самовизначення є загальновизнаною імперативною нормою сучасного міжнародного права.(c)
#Міжнароднеправопринципитазастосування
 
Последние новости
"Динамо": "Як і у часи Другої світової війни, зараз доля свободи вирішується на полі бою. Україна бореться із тиранією з боку російського агресора і має її побороти" Збірна України і Євро-2024: в Бельгії відверто відповіли, чи зможуть підопічні Реброва обіграти команду Тедеско Юрий Гура: «Инфраструктура у «Шерифа» просто космос, как у «Динамо» или «Шахтера». Я аж обалдел» Известный экс-полузащитник «Динамо» объявил о завершении карьеры Єгор НАЗАРИНА: "Наскільки непросто буде грати проти "Динамо"? А ви думаєте, їм із нами буде легко?" Володимир МАХАНЬКОВ: "Ребров - найкращий тренер України після Лобановського" Володимир ЗВЄРОВ: "Шахтар" буде фаворитом у матчі з "Динамо", але у минулих сезонах теж так було, а кияни збиралися та вигравали" Александр Шовковский — лучший тренер УПЛ в апреле Журналіст: "Стосовно інтереса "Динамо" до Салюка Ігор Суркіс сказав два слова" Ярмоленко розповів, коли задумається про завершення кар'єри
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
13%
13%
Менше трьох місяців
26%
26%
До півроку
24%
24%
До року
13%
13%
Більше року
24%
24%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%