Сообщение #1514862 Просмотреть на стене →

Тато VAR: 55 років телевізійному відеоповтору
(Взято з Террикону)
Зараз, у ситуації коли відеоповтор остаточно стає частиною футболу, корисно згадати, з чого все починалося. Тим паче, що є привід.
Сьогодні виповнюється 55 років з того моменту, як відеоповтор вперше застосували в телевізійної трансляції.

Тоні Верна помер 18 січня 2015 року До всесвітнього торжества системи VAR він не дожив. Але вже застав часи, коли відеоповтори стали узаконеним способом прийняття рішень в спорті. Іноді здається, що без цього взагалі неможливо, що так було завжди. І вже складно собі уявити, що колись просто переглянути яку б то не було відеозапис було неможливо технічно.
У 1963 30-річний Тоні Верна працював редактором спортивних програм на телеканалі CBS. 7 грудня йшла трансляція дуже специфічного матчу з американського футболу - між командами Армії і Флоту, тобто - військової і військово-морський академій. Захід був присвячений пам'яті головнокомандувача і президента Джона Ф. Кеннеді, якого застрелили двома тижнями раніше. У четвертій чверті поєдинку квотербек команди Армії Роллі Стічуе зробив феноменальний пробіг, що завершився тачдаун. Публіка заревів від захвату. А на екрані раптом знову з'явився Роллі Стічуе, і він знову робив дивовижний пробіг - і знову виконував тачдаун. "Це не пряма трансляція! Леді і джентльмени, Армія не забила ще раз!" - поквапився закричати Ліндсей Нельсон, коментатор матчу.
Так, повторний пробіг спритного квотербека на екрані CBS і став тим самим першим відеоповтором, річницю якого ми сьогодні відзначаємо.
Ідея була проста, як 5-пенсові монетка. У той момент, коли переможна команда після вдалої атаки поверталася на вихідні позиції, бригада Тоні Вірні швиденько зворотному русі назад і включила її з моменту початку результативною комбінації. Рішення, в якому дійсно немає нічого особливого ... Так здається зараз. А тоді це був прорив, революція. Ніхто ще не вмів належним чином поводитися з апаратурою і з відеоплівкою.
Не те, щоб плівок не існувало - просто широкого звернення вони ще не отримали, а головне - вони не могли бути негайно перемотані назад і відразу ж відтворені. Технологія була така, що на повторне відтворення потрібно деякий час - досить значне за мірками телетрансляції. Ось класична ситуація, що ілюструє цю проблему. Через два дні після вбивства Джона Кеннеді його передбачуваного вбивцю Лі Харві Освальда застрелив Джек Рубі. Це сталося під час прямої телетрансляції. Знадобилося цілих 9 хвилин, щоб підготувати плівку з цим епізодом для показу в ефірі. І це - момент величезної історичної важливості! Що вже говорити про футбольних матчах? Якщо якісь моменти зустрічі і і показувалися повторно, то це відбувалося, як правило, в перервах - до цього часу телевізійники встигали підготувати потрібні плівки. Відеомагнітофони виглядали жахливо - величезні ящики, катастрофічно незручні в зверненні, ненадійні, малотранспортабельних. Для трансляції матчу Армія - Флот довелося везти з Нью-Йорка до Філадельфії обладнання вагою приблизно в тонну.
Складність була з визначенням моменту початку повтору. Як тоді виглядав процес? Ви перемотували плівку назад, зупиняли, включали відтворення - але перш ніж починався показ власне записаного матеріалу, секунд 8-10 йшов так званий "відеомусор", тобто якісь шуми і перешкоди, і тільки потім починалося, власне, відтворення. Інакше технологія не дозволяла. А значить, було майже неможливо визначити, з якого саме моменту почнеться "чиста" картинка.
Як режисерові трансляцій, Тоні Верне було прикро, що він не може нічим заповнити численні паузи в трансляції, що утворюються під час ігрових пауз. Крім того, траплялися моменти, коли відбувається було складно зрозуміти, спостерігаючи з однієї позиції. Трансляція йшла з декількох точок, і сам Верна-то на своїх моніторах бачив всі плани. Але не глядачі. Часто Верна розумів, що для кращого розуміння ситуації був потрібний альтернативний перегляд - але "увіткнути" його в трансляцію було практично неможливо. Це просто бісило режисера, який розумів, наскільки краще стала б трансляція, якби він зміг опанувати технікою відеоповтору.
І Тоні Верна твердо вирішив перемогти тупу машину. Зрештою, він знайшов рішення, придумавши "звукові маркери" - тобто, записані на аудіодоріжці "біпи" на місці початку повтору. Експериментувати довелося в прямому ефірі. Верна вирішив зосередитися на ключову фігуру квотербека, стежив лише за ним і відзначав "біпамі" місця початку потенційно видовищних комбінацій з його участю, щоб потім до них можна було легко повернутися. Машина скажено пручалася. При перевезенні її про щось вдарили, часом вона барахлила - в загальному, знадобилося приблизно 30 спроб, щоб, нарешті, все спрацювало, як треба.(с)
#історіясвітовогофутболу
#історія
 
Опрос
Скільки триватиме війна?
Менше місяця
14%
14%
Менше трьох місяців
27%
27%
До півроку
24%
24%
До року
14%
14%
Більше року
22%
22%
Оценки
Оцените действия игроков Динамо в матче с Мариуполем
Бущан
5,0
50%
Кендзера
4,0
40%
Забарный
5,0
50%
Сирота
5,0
50%
Караваев
3,0
30%
Сидорчук
6,0
60%
Шапаренко
6,0
60%
Буяльский
4,0
40%
Де Пена
4,0
40%
Цыганков
3,0
30%
Вербич
3,0
30%
Гармаш
4,0
40%
Тымчик
4,0
40%
Витиньо
4,0
40%